Hvilket forhold har du til dine tanker?

Mystisk spørgsmål, ikke?
Men, - hvordan forholder du dig til dine tanker?? Sådan egentligt??
Lader du dem styre dig, - så de tyranniserer dig?

De fleste af os er helt paralyserede af vore tanker, – og nogen tror endda at de næsten ER deres tanker.

Undertiden har tanker det med at køre i ring – du tænker og tænker for at få løst et problem, og lige meget nytter det. Det kører fuldstændig fuldautomatisk, og du får ingen fred. Lader dig bare rive med, og bliver måske mere og mere anspændt i hoved og krop.

ØV, hvor er det surt

Du er spundet ind i en slags osteklokke, og tankerne slipper ikke af sig selv. 

Måske er din (mere eller mindre bevidste) strategi, at du bliver nødt til at fortsætte indtil du finder løsningen, for SÅ kan du da finde fred. Og måske ved du inderst inde, at der ingen umiddelbar løsning er.

Måske er alt det der spinder rundt i hovedet på dig ikke til at finde hoved og hale i. Det kører bare med 120 i timen uden du kan nå at få fat i noget som helst….

ØV, øv, øv…..

Det her skal du vide!

Men hør nu her, – 

den gode nyhed er at:

DU ER IKKE DINE TANKER!!! (du er meget mere end det)

Tanker lader sig ikke fjerne, men….

DU KAN OPBYGGE ET ANDET FORHOLD TIL DEM

Så de ikke betingelsesløst styrer dit liv!

Hvordan??

Start med, hvilket forhold du i virkeligheden ønsker til dine tanker?

Skal de have lov til at tyrannisere dig, eller ønsker du, at du frit kan undersøge dem, når du finder det relevant?

Hvor meget skal de have lov til at fylde?

Ja, – her handler det om at få kontrol – og arbejde sig frem til, hvordan du ønsker forholdet skal være.

Skal de styre dig, – eller skal du styre dem!

Det vil sige, – være mere på forkant, og sætte ind 

Overblik over hvad du står i

Allerførst skal du vide, at der findes to retninger du kan gå, i forhold til at arbejde med at få et andet forhold til dine tanker. De kan bruges samtidig, eller hver for sig, alt efter hvad dit behov er.

Og her kommer de:

  •  Undgåelsesstrategier
  • “gå ind i”- strategier

Undgåelsesstrategier kalder jeg alle de metoder, der kan hjælpe dig til at fokusere på noget andet end dine tanker. Her er tale om alt du kan træne indenfor afspænding, meditation, mindfullness, åndedrætsteknikker, sansemæssig bevægelse, alene gåture mmm.

Altså bevidste handlinger, der skal sikre, at du fokuserer på noget andet end dine tanker. Og selvom de dukker op, så kan du gå tilbage til den aktivitet du er i gang med. Så tankerne så at sige bliver sekundære – ikke vigtige.

Alle sådanne strategier kan hjælpe dig med at “komme ud af hovedet”, og på den måde – i kortere eller længere tid, komme fri af tankerne. Det er vigtigt her, at målet ikke er at få tankerne væk forever, – men at få pause fra dem, – og “lære” dem, at de er mindre vigtige.

Her er det nødvendigt at sige, at selvom du måske nu har en strategi der hedder netflix eller spil eller lignende på din telefon, så dur sådanne aktiviteter ikke på den lange bane, fordi du stadig er “oppe i hovedet” i en eller anden grad. Hovedet skal i undgåelsesstrategier have FRED. Og du skal bruge din opmærksomhed på din krop, sanser, eller hvad du iøvrigt er i gang med, fremfor at fodre din hjerne.

I “gå-ind-i”-strategier skal du gøre det modsatte af at undgå:

  •  Hvis der ikke er hoved og hale i dine tanker, – hvis de blot spinner rundt og rundt, så kan du forsøge dig med at spørge ind til HVEM der har alle disse tanker (ja, det er selvfølgelig dig, men)…Hvem kan have det sådan? Hvilken mennesketype er man? Eller hvilken situation er man i, hvis det foregår på denne måde. Hvilken side af dig er det, og hvordan har du det?
  • Kan du få mere fat i dine tanker, er en model, at forsøge at kategorisere dem. Handler de om fortiden, eller fremtiden? Kan du finde andre kategorier? Jack Kornfield, der er en af pionerene indenfor meditation, benytter en lignende metode med at kategorisere yderligere
  • En sidste metode her, er at du så at sige griber fat i en tanke ad gangen. Undersøger den for, om det er noget du kan gøre noget ved. Hvis det er, så lav en handleplan – kortsigtet eller langsigtet. Og skriv den ned. 
  • Hvis tanken ikke er noget du KAN eller SKAL gøre ved, så forsøg med en af de andre strategier, og gi slip i den som “ikke”-vigtig.

Hvordan vil DU gøre?

Find frem til, hvilken konkret plan du vil kunne have det godt med, og som er realistisk for dit liv lige her og nu.

Måske skal du starte med at få et overblik over hvad der tiltrækker dig mest af det ovennævnte.

Hvis du kender til nogle af dem i forvejen, og har erfaring med at de virker, så bliv endelig ved, – eller kom op på hesten igen!

Og ellers skal du måske starte med at få et overblik over hvad der tiltrækker dig mest at det ovennævnte. Du kan søge på nettet på nogle af ordene. Der dukker mange forskellige gratis og betalings-apps op, bøger, hvor du kan læse mere, og you-tube klip eller hele guidede meditationer eller lignende.

Find derefter den der passer dig bedst,

– i længde (tid du skal anvende)

– i metode, der virker for dig (det kan være stemmeføring, – med eller uden guidning, – eller hvilken stemme synes du om

Alle metoder, der kan hjælpe dig med at få et andet forhold til dine tanker er vigtige. 

Også selvom du har mindre tid, eller synes det er uoverskueligt at komme i gang, så er bare een lille ting du gør, så meget værd, fordi så er du i gang. Det gør en forskel.

God fornøjelse med dit projekt!!

Scroll to Top